Rechtszaak om verbod rookruimte in horeca

Clean Air Nederland (CAN) voert donderdag een rechtszaak tegen de Nederlandse staat om rookruimtes volledig uit de horeca te verbannen. De rechtszaak dient om 9.30 uur in Den Haag.

Volgens de belangenbehartiger voor niet-rokers druist de aanwezigheid van rookruimtes lijnrecht in tegen alle afspraken die Nederland hierover in internationaal verband heeft gemaakt. CAN wijst op een overeenkomst met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om tabaksgebruik actief te bestrijden en mensen te beschermen tegen tabaksrook. ,,De voorgeschreven maatregelen vergen een 100 procent rookverbod in de horeca'', stelt de organisatie.

CAN beroept zich ook ook op een uitspraak van de Hoge Raad uit oktober 2014, dat roken in de gehele horeca niet is toegestaan. Volgens CAN blijkt dat ook buiten rookruimtes van horecagelegenheden de lucht kankerverwekkende rookdeeltjes bevat.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland voldoen rookruimtes in Nederland aan alle veiligheidseisen. De brancheorganisatie vindt dat horecaondernemers zelf moeten bepalen of ze een aparte ruimte voor rokers willen of niet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement