Rechters willen wetten toetsen aan Grondwet

Rechters moeten wetten voortaan aan de Grondwet kunnen toetsen om te bepalen of de rechten van burgers voldoende worden gewaarborgd. Dat standpunt legt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, woensdag neer aan de vooravond van een symposium dat de Tweede Kamer organiseert. Donderdag wordt daar gesproken over de rol van het parlement bij de toetsing van wetsvoorstellen.

Rechters mogen op het ogenblik wetten niet toetsen aan de Grondwet. De rechter kan de overheid volgens Bakker alleen corrigeren door haar te houden aan internationale verdragen die Nederland heeft gesloten, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. ,,De Nederlandse rechter kan alleen via een omweg bepalen of de rechten van burgers wel voldoende worden gerespecteerd'', aldus Bakker.

Volgens Bakker is dat niet meer van deze tijd. In de meeste Europese landen mogen rechters nationale wetten wel toetsen aan de Grondwet. De Raad voor Rechtspraak pleit er al langer voor het verbod in Nederland op te heffen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement