Rechtbank bespreekt zaak tegen Taghi zonder Taghi

Rechtbank bespreekt zaak tegen Taghi zonder Taghi ANP

In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp houdt de rechtbank vrijdag een inleidende zitting in de strafzaak tegen Ridouan Taghi. De beruchte beklaagde heeft aangekondigd zijn stoel in de zwaarbeveiligde rechtszaal leeg te laten.

Zijn advocaat Inez Weski zal Taghi's belangen behartigen. Zij heeft bevestigd dat haar cliënt in zijn cel in de extra beveiligde gevangenis in Vught blijft en zich niet naar Amsterdam wil laten vervoeren. Het officiële 'wegblijfformulier' (een zogeheten afstandsverklaring) heeft Taghi niet willen ondertekenen.

Ridouan Taghi (42) wordt ervan verdacht dat hij een uiterst gewelddadige bende heeft geleid, die de ene na de andere liquidatie heeft gepleegd en er ettelijke plannen voor heeft gesmeed. Op de aanklacht staan vijf moorden, naast een reeks moordplannen en -pogingen. Niet uitgesloten is dat deze lijst nog zal worden uitgebreid, diverse onderzoeken zijn nog in volle gang.

Taghi is de onbetwiste hoofdverdachte in het proces Marengo, waarin in totaal zeventien verdachten terechtstaan. De rechtbank heeft de behandeling van zijn zaak tegen om "logistieke redenen" voorlopig afgesplitst van die van zijn vermoedelijke handlangers. Afgelopen week waren de andere verdachten aan de beurt, daar waren twee dagen voor uitgetrokken.

In december pakte de politie in Dubai Taghi in zijn schuilplaats aldaar op en droeg hem binnen enkele dagen over aan Nederland. Hij is jarenlang voortvluchtig geweest. Vorige maand arresteerde de Colombiaanse politie Taghi's vermeende rechterhand Saïd R. in de stad Medellín. De rechtszaak tegen beide vermeende kopstukken is al op gang gebracht toen zij nog spoorloos waren.

Voor het bewijs tegen Taghi c.s. beschikt justitie over tientallen verklaringen van kroongetuige Nabil B. en een enorme hoeveelheid geheime, ontsleutelde berichten tussen de verdachten onderling.

home
net-binnen
menu