RIVM: weer meer besmettingen, vooruitzicht 'nog niet goed'

RIVM: weer meer besmettingen, vooruitzicht 'nog niet goed' ANP

Het aantal coronabesmettingen is afgelopen week verder gestegen. De toename is met 7 procent wel relatief lager dan een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt "het vooruitzicht nog niet goed". In de wekelijkse rapportage van het instituut zijn 31.984 positieve testresultaten geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari.

Het RIVM meldde in de vorige weekcijfers een stijging van 19 procent ten opzichte van de week daarvoor. Voor het eerst sprak het RIVM toen expliciet van een "derde golf" van coronabesmettingen.

In de laatste zeven dagen werden 20 procent meer testen afgenomen dan een week eerder. Kinderen worden vaker getest sinds de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven, maar ook in andere leeftijdsgroepen ziet het RIVM een stijging. Het aandeel positieve uitslagen is wel gedaald, van 9,8 procent tot 8,9 procent.

Reproductiegetal boven 1

Het zogeheten reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen tot duidelijk boven de 1: het RIVM becijfert het op 1,14. Dat wil zeggen dat iedere 100 mensen die het virus bijdragen 114 anderen besmetten. Het reproductiegetal was in het vorige weekrapport nog 0,99. Dit is het gemiddelde cijfer voor alle varianten van het virus.

Omdat het RIVM geen betrouwbaar actueel cijfer kan bepalen, is het 'nieuwe' getal gebaseerd op de situatie van 12 februari. Boven de 1 blijft het aantal besmettingen verder toenemen.

De 'oude' varianten van het coronavirus verspreiden zich minder snel dan de mutaties die voor het eerst werden ontdekt in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Voor de Britse variant heeft het RIVM het reproductiecijfer op 1,26 vastgesteld. Dat was 1,14. Voor het eerst hebben de onderzoekers van het instituut ook een schatting gemaakt voor de Zuid-Afrikaanse variant. Die komt nog niet veel voor in Nederland, maar heeft een geschat reproductiegetal van 1,37.

Het RIVM wijst erop dat mensen meer contact met elkaar hebben doordat diverse maatregelen zijn versoepeld. Dat kan leiden tot meer coronabesmettingen."Het is om die reden des te belangrijker je zo goed mogelijk aan de basismaatregelen te houden", aldus het instituut.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland