RIVM: Zo'n 3 procent bloeddonoren is immuun voor corona

RIVM-baas Jaap van Dissel. FOTO ANP

Ongeveer 3 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen opgebouwd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit lopend onderzoek van bloedbank Sanquin. RIVM-directeur Jaap van Dissel heeft dat in de Tweede Kamer gezegd.

Dat zou zich naar de Nederlandse bevolking vertalen naar "enkele honderdduizenden mensen" met antistoffen tegen Covid-19, aldus Van Dissel tijdens een technische briefing aan Kamerleden. Het gaat namelijk om willekeurig geselecteerde bloeddonoren die representatief zijn voor de bevolking.

Mensen die besmet raken met het virus, bouwen antistoffen op. Die stoffen zorgen ervoor dat mensen minder vatbaar zijn als ze het virus nog een keer tegenkomen.

Toegevoegde barrière

Deze antistoffen zijn belangrijk voor het afbouwen van de corona-maatregelen, waardoor veel mensen thuis zitten en horeca-gelegenheden en scholen gesloten zijn. Als bepaalde mensen weerbaar zijn tegen het virus, kan het de verspreiding ervan tegengaan.

Recent meldde Van Dissel dat corona-patiënten met milde klachten vermoedelijk minder bestand zijn als ze het virus nog een keer tegenkomen. Ze bouwen minder antistoffen op. Toch zijn antistoffen, in welke mate ook, belangrijk voor afweer, stelt de expert. "Elke afweer gaat ons helpen, omdat het een toegevoegde barrière geeft voor het virus om zich breed te verspreiden."

Om hierover echt duidelijkheid te krijgen, zijn volgens Van Dissel nog veel meer onderzoeken nodig.

Groot tekort maskers blijft  

Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD), vertelt de Kamerleden dat er nog steeds en groot tekort is aan persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder mondmaskers. Dit ondanks de landelijke distributie.

Het nieuwe verdeelmodel, waar afgelopen weekend afspraken over zijn vastgelegd, lijkt al gelijk zijn werk te doen, constateert De Gouw. Inmiddels gaat twee derde van de chirurgische mondkapjes naar de langdurige zorg, dat was daarvoor de helft. Van de best beschermende gewone maskers gaat momenteel zelfs 100 procent naar de langdurige zorg. 

Lees ook | RIVM: coronaregels in Noord-Nederland mogelijk eerder versoepelen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Coronavirus