PvdA de grootste: 'Bizarre comeback', FvD had op meer gehoopt

Blijdschap bij de PvdA tijdens de verkiezingsavond. FOTO ANP

Een ‘bizarre comeback’ noemt PvdA-leider Lodewijk Asscher de winst van de Europese verkiezingen. Ook GroenLinks en Forum voor Democratie vieren feest, al had FvD-leider Thierry Baudet op meer gehoopt. Grote teleurstelling is er bij onder meer PVV en D66. Een overzicht van de prognose van de zetelverdeling en de reacties van de partijen.

PvdA: grote winnaar

De PvdA is volgens de exitpolls de grootste partij geworden bij de Europese verkiezingen. De partij van eurocommissaris Frans Timmermans krijgt vijf van de 26 Nederlandse zetels in het Europees parlement. Partijleider Lodewijk Asscher sprak van een ‘bizarre comeback’ van zijn partij. Lijsttrekker Frans Timmermans zei tegen de NOS: ,,Ik merk dat er overal in Europa, in heel veel landen, behoefte is aan een ander Europa.’’

Lees ook: PvdA wint, eurosceptici hebben het nakijken

VVD: vlak achter PvdA

De VVD eindigt volgens de exitpolls op vier zetels. ,,We waren liever de grootste geworden, maar we zijn wel tevreden’’, reageerde VVD-premier Mark Rutte. Europees lijsttrekker Azman spreekt van een ‘mooie uitslag’. ,,We hebben winst en daar gaat het me om.”

CDA: klein verlies

Hoewel het CDA volgens de exitpolls van vijf naar vier zetels zakt in het Europees Parlement, zijn de christendemocraten toch tevreden over het resultaat. ,,De flanken hebben niet gewonnen en dat is een belangrijk signaal aan Europa”, stelt lijsttrekker Esther de Lange. ,,De overwinning van de constructieve middenpartijen is van groot belang in Europa om voor Nederland oplossingen te vinden.”

Forum voor Democratie: minder dan gehoopt 

FvD komt uit het niets met drie zetels in het Europees Parlement. ,,Natuurlijk is dat ietsje minder dan de laatste peilingen’’, zei partijleider Thierry Baudet, die FvD bij de Provinciale Statenverkiezingen nog de grootste partij van Nederland zag worden. ,,Maar ik ben toch heel tevreden en heel enthousiast. We gaan met een mooie delegatie naar Brussel, om daar een levendig netwerk te bouwen van eurosceptische partijen.’’

GroenLinks: zetel erbij 

GroenLinks mag volgens de exitpolls rekenen op een zetel erbij, en groeit van twee naar drie zetels. Dat stemt GroenLinks-leider Jesse Klaver erg vrolijk, zeker ook met de winst van de PvdA. Hij noemt het een nederlaag van ‘het negativisme’. Lijsttrekker Bas Eickhout meent dat ‘dit nog maar het begin’ is van ‘een groene en progressieve golf’ in Europa. 

SGP/ChristenUnie: lichte winst, maar blijft gelijk

Volgens de exitpoll van Ipsos behouden de ChristenUnie en de SGP, die in Brussel samen optrekken, hun twee zetels in het Europees Parlement. De christelijke partijen lijken wel meer stemmen te hebben behaald dan vijf jaar geleden. CU-leider Gert-Jan Segers vindt het ‘een aanmoediging’ om het ‘onversneden christelijk-sociaal geluid’ in Brussel te laten horen.

D66: enorme teleurstelling

D66 kreeg in 2014 nog de meeste stemmen, maar gaat nu van vier naar twee zetels. ,,Eerlijk is eerlijk: dit is voor ons natuurlijk wel een enorme teleurstelling’’, aldus Rob Jetten, die de partij in de Tweede Kamer aanvoert. ,,Dat het pro-Europese geluid wint van de eurosceptici is het goede nieuws.” Ook lijsttrekker Sophie in ‘t Veld moet ‘een teleurstelling slikken’. 

PVV: drie zetels minder

De anti-EU-partij van Geert Wilders gaat terug van vier naar één zetel. Een flink verlies. ,, We hadden op meer zetels gehoopt, maar met onze zetel in het EP zullen we met nog meer strijdbaarheid samen met onze Europese vrienden keihard knokken tegen het EU-monster, de islam en massa-immigratie!”, reageerde Wilders op Twitter.

Lees ook: Friese opkomst Europese verkiezingen: Tachtig procent op Schiermonnikoog

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Europese verkiezingen