Premier Curaçao: stijging coronabesmettingen alarmerend

Premier Curaçao: stijging coronabesmettingen alarmerend ANP

De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath maakt zich zorgen over een nieuw recordaantal coronabesmettingen dat woensdag op het eiland is geregistreerd. Woensdag werden 105 nieuwe besmettingen geregistreerd nadat 553 mensen waren getest; eveneens een record voor Curaçao. Daarmee zijn er op het eiland 869 actieve besmettingen. Er liggen tien mensen in het ziekenhuis. Rhuggenaath noemt de cijfers alarmerend.

Op 19 november werden 79 besmette personen geregistreerd, dat was tot nu toe het hoogste aantal besmettingen op één dag op het eiland. Rhuggenaath waarschuwde woensdag de bevolking: "Als we ons niet beter aan de maatregelen houden, dan komen we in een lockdown. Doen we het niet zelf, dan zorgt het buitenland wel voor een lockdown." Momenteel geldt code geel voor passagiers uit Nederland, per 1 december wil het eiland haar grenzen openen voor bezoekers uit een groot deel van de Amerikaanse staten.

De Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth zei woensdag dat als het aantal besmettingen per dag zo hoog blijft en verder oploopt ‘er strengere maatregelen moeten worden genomen’. Momenteel geldt er op het eiland een avondklok van negen uur ’s avonds tot half vijf ’s ochtends, mondkapjes zijn verplicht in alle winkels en bijeenkomsten met meer dan vier mensen zijn verboden.

Curaçao kende een lockdown in april en maart, ook werd in die periode een systeem ingevoerd waarbij automobilisten maar twee dagen per week de weg op mochten. Epidemioloog Gerstenbluth noemde deze maatregelen weer als een mogelijkheid om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.