Politie haalt norm spoedmeldingen niet altijd

De norm die de politie zichzelf heeft opgelegd voor spoedmeldingen, in 90 procent van de gevallen binnen 15 minuten ter plaatse, wordt niet gehaald. In 85 procent van de gevallen is de politie wel op tijd.

Uit gegevens die NU.nl via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur van de politie heeft gekregen, blijkt dat de politie in 2015 minder vaak op tijd kwam dan een jaar eerder. Toen was de politie namelijk in 86,1 procent van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse. Het afgelopen jaar werd in 322 van de in totaal 392 gemeenten de norm niet gehaald. Dat is de slechtste score in de afgelopen vijf jaar.

Politiebond ACP laat in een reactie weten dat het niets te maken heeft met betrokkenheid of inzet, maar wel met kabinetsmaatregelen. ,,Vanwege bezuinigingen zijn verschillende politiebureaus de afgelopen jaren gesloten, waardoor in buitengebieden de afstanden groter zijn geworden'', zegt de bond. ,,Er zijn voorbeelden van collega's die meer dan 40 kilometer moeten rijden.''

Investering

Politiechef Oscar Dros van de eenheid Noord-Nederland zegt ook dat het probleem zich vooral voordoet in enkele landelijke en uitgestrekte gebieden. Dros gaat over de reactietijden bij de Nationale Politie. ,,In stedelijke gebieden wordt de norm over het algemeen juist wel gehaald'', zegt hij.

De politiechef vindt dat het percentage omhoog moet, maar hij denkt ook dat 90 procent niet overal haalbaar is. ,,Het halen van de norm vraagt in sommige landelijke gebieden een grote investering van mensen en middelen.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement