Politie grijpt in en houdt tientallen boeren aan na blokkade van afvalverwerker in Drenthe

De politie heeft woensdagochtend tientallen boeren aangehouden na een blokkade bij afvalverwerker Attero in het Drentse Wijster.

De boeren demonstreerden met trekkers en andere landbouwvoertuigen en dat is in het Noorden niet meer toegestaan. Dat werd onlangs besloten door de veiligheidsregio’s in Drenthe, Groningen en Friesland.

De blokkade bij Attero begon woensdag in alle vroegte. Onder de dreiging van een confrontatie met de mobiele eenheid van de politie werd de blokkade rond acht uur opgeheven. De boeren verschansten zich daarna in een boerderij.

Volgens de politie is Attero inmiddels weer bereikbaar. Om te voorkomen dat meer mensen naar de afvalverwerker zouden komen, werden toegangswegen eerder afgesloten.

Grootste stikstofuitstoter

De boeren voeren actie bij Attero omdat de afvalverwerker volgens hen de grootste stikstofuitstoter van Drenthe is.

Eerder werd door boeren al duidelijk gemaakt dat de grootscheepse protestacties van de afgelopen dagen door heel Nederland pas het begin waren. Er komen nu elke dag acties, kondigden de boeren aan. ,,Steeds ergens anders en door het hele land”, aldus Rutger van Lier, regiobeheerder van actiegroep Farmers Defence Force (FDF).

De boeren uitten hun onvrede vorige week voor het eerst, toen er in de Tweede Kamer werd gedebatteerd over het aanpassen van veevoer om de uitstoot van stikstof te verminderen. Sindsdien zijn ze elke dag met de trekkers op pad. Hun acties richten zich vooral op snelwegen en distributiecentra. De boeren protesteren bij distributiecentra tegen de lage prijzen van de supermarkten, waardoor ze zich uitgeknepen voelen.

loading

Eiwit in veevoer

Hun andere acties zijn gericht tegen het voorstel minder eiwit in veevoer te doen, omdat juist het eiwit extra stikstof in de mest veroorzaakt. Volgens de boeren komt daardoor de gezondheid van hun dieren in gevaar.