Politie door onderbemanning te weinig in de wijk

FOTO ANP .

Door onderbemanning komt de politie te weinig in de wijk. Daardoor heeft de politie onvoldoende informatie om problemen te voorkomen en moet ze vaker achteraf ingrijpen. Dat stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid, die spreekt van een 'zorgwekkende ontwikkeling'.

Vooral in middelgrote steden en op het platteland speelt dit probleem, zo schrijft de inspectie in het rapport Lokale handhaving door de politie . Wijkagenten hebben zo weinig tijd om te investeren in hun contacten, dat hun kennis van de wijk afneemt. ‘De politie heeft te weinig informatie om problemen te voorzien en in te grijpen vóórdat het echt onveilig wordt.’

Wijkagenten worden vaak ingezet voor andere noodzakelijke taken, zoals noodhulp. Ook zijn agenten veel tijd kwijt aan meldingen over personen die verward gedrag vertonen.

Gemeenten blijken nu vaak eerder op de hoogte van problemen in een wijk dan de politie, dankzij de Bijzondere Opsporingsambtenaren en hulpverleners die er rondlopen. Vanwege privacywetgeving kan die informatie niet altijd gedeeld worden.

Volgens de inspectie kan de politie minder belast worden als meldingen over verwarde personen eerder bij de juiste hulpverleners terechtkomen. Ook moeten de minister van Justitie en Veiligheid, de burgemeesters en het Openbaar Ministerie beter aangeven wat zij verlangen van de politie, schrijft de inspectie.

‘Nu beweegt de politie zich van een organisatie die preventief problemen kan voorkomen door contacten met alle lagen van de bevolking naar een organisatie die repressief optreedt als de problemen zich voordoen.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland