Plasterk: stembiljet referendum begrijpelijk

Het stembiljet voor het Oekraïne-referendum woensdag is niet onduidelijk. Volgens verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is ,,er geen reden te veronderstellen dat kiezers niet zullen begrijpen hoe ze een geldige stem moeten uitbrengen''.

Dat schrijft hij dinsdagavond aan de Tweede Kamer. Daar was kritiek op het stembiljet. De SP, fervent tegenstander van het Europese samenwerkingsakkoord met Oekraïne, vindt het biljet ,,verschrikkelijk onduidelijk''.

Op de stembiljetten staat dat één wit stipje rood gemaakt moet worden, aldus Plasterk. Ook hangen op alle stembureaus instructies, en als de kiezer een vraag heeft kunnen de leden van het stembureau hier uitleg over geven. De minister benadrukt verder dat een stembiljet niet ongeldig wordt als behalve het stipje, bijvoorbeeld ook het aangrenzend vakje rood is gekleurd.

Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak is er nog nooit zo'n stembiljet geweest, ook niet bij het referendum over de Europese grondwet in 2005. Hij vreest veel ongeldige stemmen omdat het stipje zich bevindt in een vakje 'voor' of 'tegen' het verdrag. Veel mensen zouden geneigd zijn bijvoorbeeld het hele vakje rood te kleuren of daar een kruisje in te zetten. ,,Het is erg dom, of juist heel erg slim bedacht'', aldus de SP'er.

De Kiesraad zal op dinsdag 12 april officieel bekendmaken hoeveel ongeldige stemmen er waren, naast de opkomst en de uitslag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement