Partijen: meer rechten seksuele minderheden

Seksuele minderheden zoals transgenders moeten beter worden beschermd. Dat stellen D66, PvdA en GroenLinks. Zij presenteerden zaterdag een voorstel om de wetgeving aan te passen.

Er is meer dan vrouw en man. Personen die niet in het 'standaardplaatje’ passen hebben het nog altijd moeilijk, benadrukken de drie partijen. Zij wijzen op de ongeveer 85.000 mensen in Nederland met een zogenoemde intersekse conditie. Dat is bijvoorbeeld een meisje zonder baarmoeder of een jongen die in de puberteit borstgroei krijgt.

Daarnaast zijn er 50.000 transgenders. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om iemand die biologisch gezien een vrouw is, maar zich man voelt.

Tussenvormen

D66, PvdA en GroenLinks willen een expliciet verbod op discriminatie van deze 'tussenvormen'. Volgens de Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Keklik Yücel (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GL) moet iedereen ,,zichtbaar'' zichzelf kunnen zijn, met wettelijke bescherming.

Om dit mogelijk te maken zijn aanpassingen van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) nodig. Zo moeten daarin begrippen als genderidentiteit worden opgenomen. In onder meer België, Noorwegen, Zweden, Finland en Malta worden bijvoorbeeld transgenders al in wetten genoemd, wat hun maatschappelijke positie versterkt.

Adam en Eva

,,Natuurlijk is het eenvoudiger om in termen van Adam of Eva, man of vrouw, homo of hetero te denken, maar de realiteit is complexer. Mensen ervaren onnodige spanningen, uitsluiting en barrières door het gevoel te hebben te moeten voldoen aan de strikte norm van man of vrouw'', aldus de initiatiefnemers.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement