Parlement: ook monument naoorlogse gevallenen

Op het Binnenhof is vanaf zaterdag ook een speciaal monument voor de gevallenen van oorlogen en missies van na de Tweede Wereldoorlog. Het Nederlandse parlement wil ook deze groep militairen op deze plek eren.

Koning Willem-Alexander onthult het zaterdag, samen met de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer. Het is dan Veteranendag.

Het monument komt in de hal van de vroegere hoofdingang van de Tweede Kamer aan het Binnenhof. Daar zijn al twee andere monumenten: de Erelijst van Gevallenen 1940-1945 en de Indische Plaquette.

Bewust

De Staten-Generaal wilden het nieuwe monument op het Binnenhof omdat ze zelf een rol spelen bij het besluit van de regering om inzet te plegen in oorlogsgebieden en bij vredesmissies en ze zich ook bewust zijn van de gevolgen daarvan.

Het is een digitaal scherm waarop de namen van alle gevallenen worden getoond, 6432 militairen. Via het monument is ook informatie te vinden over de oorlogen en missies waarin zij hebben gediend.

De bronnen voor de namen op het monument, de ,,Lijst van gevallenen tijdens oorlogen en missies sinds de Tweede Wereldoorlog'', zijn de namenlijsten van twee monumenten in Roermond: het Nationaal Indië-monument 1945-1962 en het Monument voor Vredesoperaties.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement