Hoe ga je om met al die vliegende mieren in je tuin?

De meeste vliegende mieren overleven het niet. Ze worden opgegeten door meeuwen en gierzwaluwen.

Overal zie je ze weer om je heen: vliegende mieren. Wat is precies het doel van dit jaarlijks terugkerende tafereel? Stadsecoloog André van Kleinwee (61), maandag genomineerd voor de titel ‘beste bermbeheerder’, vertelt hoe het zit.

Vliegende mieren, wat houdt het precies in?

,,Het is het begin van een nieu we cyclus voor de mieren. Ergens zo rond juli en augustus krijgen de vrouwtjes, de zogeheten koninginnen, vleugels en vliegen ze de lucht in. Daar treffen ze de bevoorrechte mannetjes, die tijdelijk ook vleugels hebben gekregen, en doen ze de bruidsvlucht. Het vrouwtje ontvangt bij dit tafereel voldoende zaad om voor de rest van haar leven bevruchte eitjes te leggen. Het is de basis om een nieuw mierenvolk te creëren op de grond. Het mannetje sterft vervolgens.”

Waarom kiezen ze een dag als vandaag uit?

,,Dat heeft met het mooie weer van vandaag (dinsdag red.) te maken. Ze weten wel wat het beste moment is om uit te vliegen. Daar wachten ze letterlijk op onder de grond. As het slechter weer is wachten ze nog even. Reken maar dat ze staan te popelen om er op uit te gaan.”

Er zijn echter ook kapers op de kust. Vertel.

,,Jazeker. De meeste vliegende mieren overleven het niet. Ze worden opgegeten door meeuwen en gierzwaluwen. Kijk maar eens rond bij goed weer, dan zie je ze her en der laag rondvliegen. Voor hen is het een dankbaar zomerhapje. Er stijgen gelukkig genoeg vliegende mieren op, zodat er altijd genoeg succes zullen hebben om voort te leven.”

Hoe moeten wij ermee omgaan als ze rondvliegen in de tuin? De bugspray tevoorschijn halen?

,,Nee, alsjeblieft niet! Mieren hebben een belangrijke ecologische functie. Het zijn nuttige opruimers van bijvoorbeeld dierlijk materiaal. Mijn tip is: ga vooral van het tafereel genieten. Het is een prachtig fenomeen van Moeder Natuur!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland