Oud-premier Ruud Lubbers overleden (+terugblik op zijn Friese plannen)

Voormalig premier Ruud Lubbers is woensdag overleden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Lubbers was 78 jaar oud. Hij stierf in aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen in zijn woonplaats Rotterdam.

De christendemocraat Lubbers was minister-president van 1982 tot 1994. Hij leidde drie kabinetten. Voor die tijd was hij onder meer minister van Economische Zaken, lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van het CDA.

Na zijn loopbaan in de politiek was hij hoogleraar en Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Ook was hij twee keer betrokken bij de vorming van een nieuw kabinet als informateur, in 2006 en 2010.

Koning Willem-Alexander noemt Lubbers een groot staatsman. ,,Wij gedenken Ruud Lubbers als een groot staatsman met een indrukwekkend verantwoordelijkheidsgevoel".

Samen met koningin Máxima en prinses Beatrix wijst de koning erop dat Lubbers zich als minister-president twaalf jaar lang energiek inzette voor economisch en sociaal herstel. ,,Latere generaties konden daar op voortbouwen".

App-gebruikers klikken hier voor het archiefmateriaal

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement