Oproep Natuurmonumenten: blijf thuis, natuurgebieden zijn overvol

Oproep Natuurmonumenten: blijf thuis, natuurgebieden zijn overvol ANP

Natuurmonumenten roept mensen met klem op niet meer naar natuurgebieden te komen en naar huis te gaan. „Onze gebieden worden momenteel overspoeld met duizenden bezoekers en wij vinden dit niet meer verantwoord”, laat de organisatie weten.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waarschuwden vrijdag al dat recreanten rustige plekken moesten opzoeken en afstand tot elkaar moesten bewaren. Maar veel mensen blijken daar toch geen gehoor aan te geven. Op twitter berichten boze boswachters en andere natuurbeheerders over wandelaars en fietsers die ondanks alle waarschuwingen toch in groepjes de natuur in trekken.

Staatsbosbeheer blijft vooralsnog bij de oproep van vrijdag: mijd de drukte, zoek een rustige plek en houd afstand. Volgens woordvoerder Marcel van Dun zijn natuurgebieden nauwelijks af te sluiten.

Appelscha

Boswachter Joke van der Lei wijst via Twitter ook op een ander gevolg in de Kale Duinen bij Appelscha. ‘Het is een ramp met kinderen die voetballen tussen pasgeboren lammetjes en mensen die proberen een selfie te maken met een lam. Ze rennen er achteraan. We raken elke dag lammetjes kwijt, ik kan wel janken.’

Een dag eerder was al een tijdelijke wandelroute aangelegd naar de uitzichttoren. Boswachter Liesbeth Koel: ,,We merken dat veel mensen in het gebied verdwalen en dan maar dwars door de heide lopen richting de toren.’’ Daarbij worden broedende vogels verstoord.

home
net-binnen
menu