Oppositie laakt passiviteit Van der Steur

De oppositie in de Tweede Kamer is zeer bezorgd over ,,een schrijnend gebrek'' aan urgentie bij de aanpak van terreurbestrijding. Ze vinden dat justitieminister Ard van der Steur niet actief genoeg optreedt, bleek donderdag bij het vervolg van het debat over de aanslagen in Brussel.

CDA-leider Sybrand Buma vindt het een fout dat Van der Steur ,,geen harde afspraken had gemaakt met Turkije''. Bekend was volgens Buma immers dat de meeste jihadstrijders via dat land naar Syrië gaan. Niettemin werd een van de latere aanslagplegers naar Nederland uitgezet, maar dat leidde in ons land niet tot extra waakzaamheid.

Ook SP-leider Emile Roemer hekelde dat Van der Steur pas afgelopen maandag afspraken maakte met Turkije. Hij begrijpt evenmin dat er niet actief is gehandeld toen in januari bekend werd dat de twee aanslagplegers, de broers El Bakraoui, gelinkt waren aan terrorisme.

,,Gekluns en geklungel''

De oppositiepartijen begrepen ook niet waarom de terreurwerkgroep die Nederland en Turkije samen begonnen, niet van de grond kwam. De PVV vindt dat het tijd worden dat de minister opstapt. Geert Wilders laakte het ,,gekluns en geklungel'' van Van der Steur.

Alexander Pechtold van D66 zei dat mensen in deze tijd van terreurdreiging een minister willen ,,die weet hoe het zit''. Pechtold vroeg zich af of Nederland voorafgaand aan de aanslagen ,,werkelijk niet meer had kunnen doen''.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat er meer aan de hand is dan alleen de constatering van de minister dat ,,er hier en daar iets moet worden verbeterd'' aan de Europese samenwerking bij de terreurbestrijding. Van der Steur moet wat hem betreft voorop lopen en samenwerking afdwingen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement