Openbaar Ministerie: seksueel misbruik van twee kinderen Ruinerwold

Gerrit Jan van D., de vader van de zes kinderen uit de boerderij in Ruinerwold, wordt verdacht van het seksueel misbruiken van twee van zijn kinderen. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM) net bekend.

De zaak komt aan het rollen als de politie op zondagavond 13 oktober wordt gebeld door de kroegbaas van de Kastelein in Ruinerwold. Een van de zoons zegt dat ze al geruime tijd onder dwang in een boerderij leven. Een dag later doet de politie een inval en treft Gerrit-Jan van D., vier meisjes en een jongen aan. De Oostenrijker Josef B., die de boerderij huurt, wordt ter plekke opgepakt.

Halverwege oktober wordt ook de 67-jarige Gerrit-Jan van D. gearresteerd. Zowel hij als B. zitten sinds hun aanhouding al in beperking. Eind oktober verlengde de raadkamer van de rechtbank in Assen het voorarrest van het tweetal met negentig dagen.

De beperking van Gerrit Jan van D. is er af, bevestigt zijn advocaat Robert Snorn. ,,De politie heeft mijn cliënt nog geen een keer kunnen verhoren”, zegt hij. Van D. zou moeilijk aanspreekbaar zijn. Snorn heeft ook contact met de vermeende kinderen van Van D. die nog steeds vastzit in de gevangenis van Scheveningen.

Vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen

Het duo zit vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. ,,Het is een bijzondere situatie en het is maar de vraag over de vrijheidsberoving of dat te bewijzen is”, zegt advocaat Snorn.

Van D. geldt vooralsnog als de vader van de zes jongvolwassenen met wie hij een teruggetrokken leven leidde in een boerderij in het Drentse Ruinerwold. Het OM wil aan de hand van een DNA-onderzoek vaststellen of het gezelschap ook daadwerkelijk familie van elkaar is. Josef B. is de huurder van de boerderij.

De kinderen verklaarden zelf toen de politie de boerderij in Ruinerwold binnenviel dat Van D. hun vader was.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws