Ook vader (67) schuilgezin Ruinerwold opgepakt op verdenking van vrijheidsberoving en mishandeling

Politie bij de afgelegen boerderij in Ruinerwold. Foto: EPA

De politie heeft de 67-jarige Gerrit Jan van D., mogelijk de vader van het gezin dat maandag werd ontdekt op de schuilboerderij in Ruinerwold, aangehouden. Dat is donderdagavond door de politie bekendgemaakt.

Van D. wordt verdacht van het medeplegen van vrijheidsberoving, mishandeling of het benadelen van de gezondheid van de zes jongeren.

Maandag werd bij de inval in de boerderij in Ruinerwold de Oostenrijker Josef B. (58) al opgepakt. De twee mannen worden ervan verdacht dat ze vijf jongeren jarenlang tegen hun zin hebben vastgehouden in het afgelegen pand. Een zesde man (25) is zondag uit de boerderij ontsnapt. Hij sloeg alarm.

Zowel Josef B. als Gerrit Jan van D. worden ook verdacht van het witwassen. De politie bevestigt dat er een groot geldbedrag is gevonden in een van de ruimtes in de boerderij. Het gaat om cash geld. Over de herkomst van het geld bestaat nog onduidelijkheid.

Geloofsovertuiging

,,Wij hebben redenen om aan te nemen dat de zes jongeren, onder wie de 25-jarige man, niet uit vrije wil in het pand aan de Buitenhuizerweg in Ruinerewold verbleven”, meldt de politie. ,,Wij onderzoeken of het volgen van een bepaalde levens- of geloofsovertuiging heeft geleid tot de leefsituatie waarin de jongeren verkeerden.”

De politie maakte donderdagavond bekend dat een tweede verdachte is aangehouden. ,,Dit betreft een 67-jarige man uit Ruinerwold. Hij is één van de zes personen die maandag in de woning aan de Buitenhuizerweg werden aangetroffen. De donderdag aangehouden 67-jarige verdachte en zes andere betrokkenen in dit onderzoek zeggen een gezin te vormen. De verdachte zou de vader zijn, de overige vijf personen én de melder zouden zijn kinderen zijn”, zegt de politie. Het wordt nog steeds uitgezocht hoe dit zit.

Lees ook: Josef B. en het gezin in Ruinerwold: Een handig overzicht van de feiten

Bewoner vroeg om hulp

De melder is de 25-jarige bewoner van de boerderij die zondagavond ontsnapte en in een kroeg in Ruinerwold om hulp vroeg. De kroegbaas belde de politie. Dat leidde maandag tot de inval in de boerderij, waarbij de vader en de jongeren tussen 18 en 25 jaar achter een kast in een af te sluiten ruimte werden aangetroffen. Negen jaar lang wist niemand van hun bestaan. ,,De zes meerderjarige kinderen staan niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen. We onderzoeken de precieze relaties tussen de verdachten en personen die onderdeel uitmaken van het opsporingsonderzoek.”

Uitzonderlijke situatie

De politie stelt in dit onderzoek te maken te hebben met een uitzonderlijke situatie. ,,Deze mensen hebben mogelijk sinds 2010, met elkaar en afgezonderd van de samenleving, in de woning geleefd. De aangetroffen situatie vraagt om een zorgvuldige aanpak waarbij aandacht en zorg is voor de aangetroffen jongvolwassenen. Verschillende deskundigen zijn hierbij betrokken. Voor de zes betrokkenen is op een veilige plek opvang geregeld.”

Vrijheidsberoving

De 58-jarige man die maandag 14 oktober is aangehouden is donderdagmiddag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Hij is de huurder van de woning aan de Buitenhuizerweg. ,,De man werd in eerste instantie aangehouden omdat hij het onderzoek van de politie belemmerde. Ook hij wordt inmiddels verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving en witwassen. De man is in bewaring gesteld voor 14 dagen.”

Landelijke eenheid vrijdag verder met onderzoek boerderij

De politie heeft een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgestart. ,, 30 collega’s werken aan deze zaak. We hebben op meerdere locaties doorzoekingen gedaan en er is buurtonderzoek en sporenonderzoek verricht. Donderdag en vrijdag gaan specialisten van Forensische Opsporing ondersteund door collega’s van de Landelijke Eenheid verder met het onderzoek in de woning aan de Buitenhuizerweg. We brengen de ruimtes in het pand digitaal in kaart zodat we een volledig en gedetailleerd overzicht krijgen van de situatie.”