Onderzoek naar langdurig verblijf asielzoekers

Staatssecretaris Mark Harbers (Migratie) stelt een onderzoek in naar hoe het komt dat asielzoekers langdurig in Nederland kunnen verblijven, ook nadat hun asielaanvraag al een of meerdere keren is afgewezen. Harbers roept hiervoor een onafhankelijke commissie in het leven, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Details over de samenstelling van de commissie of het onderzoek geeft Harbers nog niet. Daar komt hij op ,,korte termijn'' mee.

Dat de Armeense kinderen Howick en Lili in Nederland mogen blijven betekent volgens Harbers niet dat het kabinet afwijkt van het regeerakkoord. Hij benadrukt dat ,,de definitieve regeling voor langdurig verblijvende kinderen gehandhaafd blijft''.

Rekken

Het kabinet wil het jarenlange procederen door asielzoekers en het stapelen van asielaanvragen tegengaan. De moeder van Howick en Lili, die zelf eerder dit jaar werd uitgezet, wist de procedure voor haar en haar kinderen jaren te rekken.

VluchtelingenWerk Nederland noemt het goed dat dit onderzoek er komt, maar meent wel dat de staatssecretaris ,,het probleem nu wel heel eenzijdig bij de asielzoeker neerlegt.'' Er moet ook wel naar de rol van de overheid gekeken worden, stelt VluchtelingenWerk. ,,De oplossing ligt niet in het inkorten van asielprocedures, maar ,,nadrukkelijk in het zwaarder meewegen van kinderrechten''.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement