Omstreden verkeerscontrole naar Hoge Raad

Het Openbaar Ministerie vecht het verbod op de zogenoemde dynamische verkeerscontrole aan bij de Hoge Raad. Het gaat om verkeerscontrole's die worden gebruikt om mogelijke criminelen te pakken.

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde maandag dat deze methode niet door de beugel kan. Het hof behandelde een zaak waarbij tijdens een dynamische verkeerscontrole in de auto van de verdachte bijna een kilo wiet was gevonden. Het kwam tot vervolging, maar het hof vindt de verkeerscontrole misbruik van recht. Daarom geldt de wietvondst niet als bewijs en werd de verdachte vrijgesproken.

Bij een 'dynamische verkeerscontrole' zoekt de politie naar mogelijke criminelen. Ziet de politie een 'verdachte' auto, dan wordt die gevolgd door politie in burger. Vervolgens laten agenten in uniform de wagen stoppen onder het mom van een verkeerscontrole. In werkelijkheid wordt dan informatie over inzittenden en hun eventuele criminele achtergrond nagetrokken.

Ander doel

Het hof vindt dat controlebevoegdheden uit de Wegenverkeerswet gebruiken voor een heel ander doel onrechtmatig is. ,,Het is de politie namelijk te doen om opsporingsactiviteiten zonder dat er enige verdenking van een gepleegd strafbaar feit is. Daarmee maakt de politie zich schuldig aan schending van een fundamenteel rechtsbeginsel.''

Het hof stelt dat de dynamische verkeerscontrole op structurele schaal wordt ingezet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement