OM: uitlevering veroordeelde Turk toelaatbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de uitlevering van de in Turkije veroordeelde Turkse drugssmokkelaar Ayhan S. (43) toelaatbaar. Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Amsterdam.

Dat betekent volgens aanklager Kasper van der Schaft niet dat de uitlevering moet worden toegestaan. Dat is aan minister van Justitie Ard van der Steur.

Hij wees op de ontstane situatie in Turkije na de recente mislukte staatsgreep en de daardoor ontstane zorgen om de mensenrechten en rechtspraak in het land. Na de mislukte coup werden onder anderen rechters en aanklagers opgepakt en zijn delen van het verdrag van de rechten van de mens opgeschort.

Individueel

De aanklager gaf aan dat de minister alle uitleveringszaken naar Turkije individueel beoordeelt. Omdat S. in 2007 al in Istanbul tot negen jaar en twee maanden cel werd veroordeeld voor xtc-smokkel, hoeft hij daar geen proces meer te ondergaan. Daarom is zijn uitlevering juridisch toelaatbaar, vindt het OM.

De advocaat van S., Bart van Tuinen, vindt dat de overdracht van zijn cliënt moet worden opgeschort nu de situatie van de rechterlijke macht in Turkije onduidelijk is. Ook gaf hij de rechters mee dat de situatie in de al structureel overbevolkte gevangenissen in Turkije nu nog slechter zal zijn.

Kennis

De rechtbank gaf tijdens de zitting aan ,,kennis te hebben genomen'' van de recente gebeurtenissen in Turkije, de gevolgen daarvan en de ontstane zorgen. De rechtbank kan echter alleen aangeven of het de uitlevering wettelijk toelaatbaar vindt. Het uiteindelijke besluit over de uitlevering en het wegen van de mensenrechten daarbij is aan de minister.

De rechtbank doet 18 augustus uitspraak.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement