Net niet de eerste tropische dag in De Bilt

Het is nog even wachten op de eerste officiële tropische dag van deze zomer. In De Bilt werd dinsdag een maximumtemperatuur van 29,5 graden Celsius gemeten, een halve graad te weinig om van een tropische dag te kunnen spreken.

In andere delen van Nederland werd de grens van 30 graden wel doorbroken. De hoogste temperatuur werd gemeten in het Limburgse Ell: het kwik tikte hier 32 graden aan, aldus WeerOnline. Waterbedrijf Vitens meldde dat er dinsdag 15 tot 20 procent meer water werd verbruikt dan normaal. Woensdag stijgt dat waarschijnlijk tot 30 procent.

Woensdag wordt het in De Bilt vrijwel zeker warmer dan 30 graden. In de binnensteden van Arnhem, Nijmegen en Maastricht kan het zelfs 37 graden worden. Het midden en oosten van het land krijgen daardoor mogelijk te maken met smog, waarschuwt het RIVM.

Onweer

In de avond wordt onweer verwacht, wat het kwik weer zal doen dalen. Op donderdag zal de temperatuur weer rond de voor deze tijd van het jaar gebruikelijke stand schommelen: een graad of 22 aan zee, en 25 tot 27 graden in het oosten van het land.

Het grootste deel van ons land telt gemiddeld twee tot vijf tropische dagen per jaar. In het oosten van Limburg zijn een zestal tropische dagen per jaar heel normaal, aan zee telt het KNMI de minste tropische dagen.

Warme zoners

In sommige jaren met warme zomers worden soms meer dan twintig tropische dagen geteld. In de zomer van 1976 werd in het zuiden van het land op vijftien opeenvolgende dagen meer dan 30 graden gemeten.

De hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten is 38,6 graden op 23 augustus 1944 in Warnsveld. Het KNMI verwacht woensdag lokaal 35 graden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement