Nederland krijgt mondkapjes en handschoenen van Chinese airlines

Nederland krijgt mondkapjes en handschoenen van Chinese airlines ANP

China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Xiamen Airlines schieten KLM en Nederland te hulp in de strijd tegen het nieuwe coronavirus door handschoenen en mondkapjes te sturen. KLM schenkt de mondkapjes en handschoenen op zijn beurt aan het Erasmus MC en andere zorginstellingen in ons land waar een tekort aan de beschermingsmiddelen is.

Een Xiamen Airlines-vliegtuig met ongeveer 20.000 mondkapjes, geschonken door de Chinese partners van KLM, landde woensdagochtend op Schiphol. De eerste zending is in ontvangst genomen door KLM-topman Pieter Elbers en Erasmus MC-bestuursvoorzitter Ernst Kuipers. "Dit soort leveringen onderstreept het grote belang van luchtverbindingen in het algemeen en die met China in het bijzonder", aldus KLM.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) voert de regie over het verdelen van de mondkapjes en handschoenen over de Nederlandse zorginstellingen. Volgens een woordvoerder van KLM landen er voor het komend weekend nog twee Chinese vliegtuigen met persoonlijke beschermingsmiddelen voor het Nederlandse zorgpersoneel. De drie leveringen omvatten in totaal ongeveer 90.000 mondkapjes en 50.000 handschoenen.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) noemt de schenking "heel mooi nieuws", en zegt dat de mondkapjes via het ErasmusMC naar zorgverleners gaan die ze hard nodig hebben. Huisartsen en ziekenhuizen waarschuwen al dagen dat een tekort dreigt aan zaken als mondkapjes en beschermende handschoenen. "Wij zetten ons hard in om zoveel mogelijk beschermingsmiddelen hier naartoe te halen", aldus Bruins.