Navigatie- en flitsapp blijven zonder update 130 tonen

FOTO ANP

Navigatiesoftware zoals TomTom en apps als Flitsmeister geven zonder update aanstaande maandag niet de juiste snelheid aan.

Vanaf maandag geldt in heel Nederland van 06.00 tot 19.00 uur een maximale snelheid van 100 km/uur. Dat is nodig om de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden te beperken.

Het populaire Flitsmeister, dat onder andere waarschuwt voor mobiele radarcontroles, boert goed bij de verlaging van de maximumsnelheid. Uit onderzoek van deze site en EenVandaag bleek namelijk dat de helft van de ondervraagden niet van plan is zich aan de maximumsnelheid te houden. Flitsmeister kreeg er al zo’n 100.000 gebruikers bij. 1,7 miljoen mensen rijden nu met de app en Flitsmeister denkt snel op de 2 miljoen te zitten.

Het bedrijf wil vanaf vrijdag een gratis update beschikbaar stellen zodat maandag de juiste snelheid wordt weergegeven. Wie op de telefoon heeft ingesteld dat updates automatisch geïnstalleerd worden, zit goed. Maar anders is een update nodig.

Marktleider TomTom heeft eind februari voor haar gebruikers en zakelijke afnemers een update beschikbaar gesteld. Ook bij TomTom wordt de verkeerde snelheid weergegeven als voor maandag de nieuwste versie niet is gedownload. De update is alleen gratis voor mensen met de nieuwste navigatiekastjes. Wie met een ouder exemplaar rijdt moet betalen.

Zelf kijken

De apps tonen live informatie zoals files, ongelukken, flitsers en wegafsluitingen maar de maximumsnelheid die getoond wordt komt uit de gedownloade database van de software.

De politie waarschuwt vooral zelf op de borden te kijken en niet blindelings te vertrouwen op techniek. Ook moderne auto’s die met camera’s verkeersborden kunnen ‘lezen’ en de maximumsnelheid op het dashboard weergeven kunnen waarschijnlijk niet overweg met onderbordjes die de tijd aangeven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
100 km