Bakker Logistiek, het bedrijf dat de afgelopen twee weken te maken had met een cyberaanval, zegt de situatie weer volledig onder controle te hebben. „We hebben een deel van onze backupsystemen gebruikt, en een deel vervangen”, zegt algemeen directeur Toon Verhoeven.

De eigen it-afdeling en ingehuurde externe cyberexperts hebben ook een deel van de automatisering moeten vervangen. „Er is veel kapot”, zegt Verhoeven tegen De Financiële Telegraaf .

Hoewel de leveringen aan de distributiecentra van klanten en filialen van Albert Heijn weer zijn hervat, heeft Bakker op al zijn vestigingen, onder meer in Zeewolde, Heerenveen en Tilburg, ’overschotten’ die nu moeten worden weggewerkt. „Ik heb niet het hele overzicht over de logistieke keten”, zegt Verhoeven, „dus ik weet niet hoe snel het schap in de supermarkt er weer net zo uitziet als dat het was. Maar voor ons zou het dit weekend weer normaal moeten zijn.”

Weinig slaap

Verhoeven heeft ’weinig slaap gehad’ de afgelopen nachten: „Ik voel me verantwoordelijk naar klanten toe, maar dit is ook gewoon grove criminaliteit waar je slachtoffer van bent geworden”, zegt hij over de aanval met gijzelsoftware, die zijn bedrijf op 5 april trof, en de volledige automatisering plat legde.

Voorradenbeheer en orders moesten daardoor tergend langzaam met de hand gebeuren. Het leidde tot tekorten aan verse waren zoals kaas bij filialen van Albert Heijn, en in mindere mate bij Jumbo en de Superunieleden. Verhoeven: „Ik schrik dan ook weer als ik hoor dat er weer twee lekken bij Microsoft zijn.”

Lek in Microsoft Exchange

De hackers die Bakker aanvielen, kwamen waarschijnlijk binnen via een lek in Microsoft Exchange. „Ik vermoed dat we dit soort verhalen nog meer gaan horen over andere bedrijven.”

Albert Heijn, dat afgelopen weekend met volledig lege kaas- en saladeschappen zat, weet nog niet of het donderdag kan antwoorden op de vraag wanneer de schappen weer normaal gevuld zijn en de overlast passé is. Wel gaf het bedrijf zondagavond al aan het ergste achter de rug te hebben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct