NS sluit bieden regionale lijn 2020 niet uit

Topman Roger van Boxtel van de NS sluit niet uit dat zijn bedrijf na 2019 weer gaat bieden op regionale treinlijnen in Nederland. Dat zei hij donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de NS-strategie en treinreizen naar België. De treinvervoerder kondigde eerder dit jaar in zijn strategie aan zich te zullen concentreren op het hoofdrailnet.

In 2019 wordt gekeken hoe de NS op het hoofdrailnet presteert. Daar wil de NS eerst ,,glanzend" doorheen komen, aldus Van Boxtel. Als deze evaluatie goed wordt afgerond ,,dan kunnen er nieuwe situaties ontstaan''. Provincies zouden de NS dan volgens hem weer kunnen vragen op regionale lijnen te gaan bieden.

Tot die tijd richt de NS zich volledig op het hoofdrailnet. Pas in 2020 is er weer de mogelijkheid om op een regionale concessie te bieden. Het gaat dan om een lijn in het noorden van het land.

Verbijsterd

De uitlatingen van Van Boxtel vielen helemaal verkeerd bij Anne Hettinga, de voorzitter van de brancheorganisatie van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) waarin andere spoorvervoerders zijn verenigd. Hij zei ,,helemaal verbijsterd" te zijn door de opmerkingen van de NS-baas.

Hettinga is positief over de strategie van de NS die inhoudt dat het bedrijf zich richt op het hoofdrailnet en daarnaast onder meer winkels afstoot en bus-dochter Qbuzz verkoopt. Van Boxtel lijkt hier volgens hem deels op terug te willen komen. ,,Heel teleurstellend.'' De NS moet zich tot 2025 niet meer inlaten met de regionale lijnen, meent de FMN-voorzitter. In dat jaar loopt de concessie van de NS voor het hoofdrailnet af.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement