NS-personeel stuurt kerstcadeau (treinkaartjes en een doosje Merci) terug: 'Totale belediging'

Ter illustratie.

Personeel van de NS is zo woest over het kerstcadeau - twee treinkaartjes voor de 1e klas en een doosje Merci - dat er een actie is gestart om de attentie terug te sturen.


Volgens het Personeels Collectief Spoor (PCS) is het kerstcadeau ‘een totale belediging’. De 19.600 vaste NS-medewerkers hebben dit jaar geen kerstpakket gekregen. De NS gaat door zware tijden en heeft honderden miljoenen euro’s staatssteun nodig om te overleven. Zonder overheidssteun was het verlies in de eerste helft van het jaar 1,1 miljard euro.

De barre tijden vertalen zich in een bescheiden eindejaarsgeschenk: een doosje Merci-chocolaatjes en twee 1e klas dagretours voor de daluren. De kaartjes zijn bedoeld om weg te geven, want NS’ers reizen privé gratis. Een deel van de NS’ers vindt het een mooie kerstgedachte.

Maar het Personeels Collectief Spoor, is ziedend. NS-directeur Marjan Rintel wordt vergeleken met de vrek Scrooge uit A Christmas Carol van Charles Dickens. Het PCS is een ongeorganiseerde groep NS’ers die de luis in de pels van de NS-directie en van de vakbonden is. De bonden zouden te slap zijn in hun houding tegenover de top van het bedrijf. De groep is een voortzetting van het AMK die een paar jaar geleden in aanvaring kwam met de NS nadat het treinverkeer werd stilgelegd. Een NS’er werd toen op staande voet ontslagen en tientallen anderen kregen een laatste waarschuwing.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Openbaar vervoer