NOS brengt verkiezingsuitslag op 17 en 18 maart

NOS brengt verkiezingsuitslag op 17 en 18 maart ANP

De NOS doet op 17 maart 's avonds van 20.30 uur tot 01.00 uur vanuit het Tweede Kamergebouw verslag van de verkiezingsavond. Ook 's ochtends vroeg op 18 maart zijn er uitzendingen in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen.

De exitpoll van Ipsos bepaalt een groot deel van de verkiezingsavond. Om 21.00 uur komt de eerste exitpoll met de eerste prognose, die is gebaseerd op het stemmen op de eerste, tweede en derde dag en op het stemmen per post. Voor de inschatting van het briefstemmen is gebruik gemaakt van een peiling onder 5000 mensen, laat de NOS weten. De tweede exitpoll verschijnt om 22.00 uur, dan worden ook de gegevens van het laatste half uur dat er gestemd kan worden, meegenomen. Ipsos houdt vanwege het briefstemmen een marge van twee zetels aan in plaats van de gebruikelijke een zetel.

Presentator Rob Trip gaat onder meer in gesprek met deskundigen, onder wie politicoloog Carolien van Hem en electoraal geograaf Josse de Voogd. Malou Petter richt zich vooral op de uitslagen die binnendruppelen. De uitzending duurt volgens plan tot 01.00 uur, maar duurt volgens de NOS zo lang als "we nog een uitzending kunnen maken die relevant en interessant is".

Lijsttrekkers

Lijsttrekkers van de partijen worden gedurende de avond gepolst voor een reactie op de verkiezingscijfers. Een 'duiderspanel' van parlementair NOS-verslaggevers Ron Fresen, Marleen de Rooy en Arjan Noorlander plaatsen de gebeurtenissen op de uitslagenavond in perspectief. Ook wordt een aantal stembureaus in het land tijdens de uitzending gevolgd.

De ochtend na de stembusgang wordt de verkiezingsuitzending om 06.00 uur hervat. Tot 09.30 uur worden de NOS Journaals dan wederom vanuit de Statenpassage in Den Haag verzorgd, in blokken van een half uur en met Winfried Baijens als presentator. Om 10.00 uur en 11.00 zijn er twee journaals vanuit Hilversum.

Duiding

Twee uur later, om 12.00 uur, is er een extra lange uitzending tot 13.50 uur met duiding van de verkiezingsuitslag en reacties van onder meer politici en kiezers. Daarbij is Simone Weimans presentator.

De eerste twee dagen dat er gestemd kan worden, 15 en 16 maart, staan er ook al NOS-verslaggevers bij de stembureaus. Hun bijdragen worden getoond in de reguliere uitzendingen van het NOS Journaal, daar worden geen extra uitzendingen voor ingepland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Verkiezingen