Muziek opzoeken, games spelen of navigatie instellen: meer automobilisten gebruiken telefoon tijdens het rijden

Steeds meer automobilisten zijn tijdens het rijden bezig met hun mobieltje. Het onderweg instellen van de navigatie, spelen van games en opzoeken van muziek neemt hand over hand toe.

Bijna 44 procent van de autobestuurders stelt onderweg weleens de navigatie in, blijkt uit de tweejaarlijkse Interpolis Barometer 2019 van onderzoeksbureau SWOV. In 2017 was dat nog 32 procent. Het percentage automobilisten dat muzieknummers opzoekt, is gestegen van 12 naar ruim 21 procent. En één op de twaalf (8,2 procent) speelt zelfs games terwijl de auto wordt gebruikt. Dat was maar 3 procent.

Vooral jongere autobestuurders schuwen niet om hun mobiel sowieso te gebruiken tijdens het rijden. In de leeftijdsgroep 25 tot en met 34 jaar gaat het om bijna 75 procent.

Verzekeraar Interpolis, opdrachtgever van het onderzoek, ziet dat gewoontegedrag bij veel automobilisten een belangrijke rol speelt. Daarbij overschatten ze zichzelf door te denken dat appen en op de weg letten wel lukt. Bovendien zien ze andere mensen om zich heen ook in de weer met hun telefoon in het verkeer.

Onderzoeker Patty Jansen: ,,Omdat het meestal goed afloopt, zien mensen niet de noodzaak hun eigen gedrag te veranderen. Wij zien het leed van mensen bij wie het wel slecht afloopt. Wij willen dat dit stopt.’’

Woordvoerder Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland herkent helaas de resultaten van het onderzoek. ,,Vooral jongeren kunnen niet meer zonder hun telefoon, ook niet in de auto. Ze moeten op iedere notificatie reageren. De kunst is nou juist om dat uit je hoofd te laten.’’

Stomphorst verwijst naar de verkeersveiligheidscampagne Mono. Het doel daarvan is mensen te laten zorgen dat ze ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van hun telefoon. Zodat ze hun ogen op de weg houden en niet op hun scherm. ,,En als je toch toch aan de slag wil met je mobiel, ga dan op een parkeerplaats staan.’’ Behalve met Mono grijpt de overheid in met een fietsappverbod en het hard aanpakken van asociaal gedrag op de weg, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.