Minister wil betere sturing op uitgaven WMO

Huishoudelijke hulp aan het werk. FOTO ANP

Minister Hugo de Jonge (VWS) wil voor een volgend kabinet samen met de gemeenten maatregelen verkennen die bijdragen aan een betere sturing op de uitgaven in de WMO.

Dat antwoordt de minister maandag op Kamervragen die de SP eerder had gesteld over de financiering van de huishoudelijke verzorging. De invoering van een abonnementstarief twee jaar geleden had als bijeffect dat de hogere inkomens nu ook massaal steun aanvragen voor huishoudelijke hulp. De kosten bij Friese gemeenten nemen door deze ‘schoonmaaksubsidie voor de rijken’ jaarlijks met tonnen toe, bleek maandag uit een inventarisatie van de Leeuwarder Courant.

Volgens de minister waren de kosten vorig jaar niettemin niet hoger dan verwacht en wordt een van de beoogde doelen gehaald: de stapeling van zorgkosten voor middeninkomens verminderen.

De Jonge kondigt aan burgerlijke ongehoorzaamheid niet te tolereren, zoals in Oldenzaal, Krimpen aan den IJssel en ook in Leeuwarden wordt overwogen. Hij zal dan ‘interbestuurlijk toezicht’ inzetten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland