Minister laakt RUG na geweldsincident

Het geweldsincident bij de Groningse studentenvereniging Vindicat Atque krijgt voor de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) nog een staartje. Minister Jet Bussemaker is namelijk niet blij met de reactie die de universiteit heeft gegeven.

In NRC zei een woordvoerder namens het college van bestuur woensdag dat het incident een „interne kwestie is voor studentenvereniging Vindicat. Ze moeten het zelf afhandelen en oplossen.’’ Bussemaker vindt de reactie van de RUG ,,volstrekt onvoldoende’’ en vraagt opheldering bij de universiteit. Ook roept ze de universiteit op zich te beraden op stappen tegen de studentenvereniging.

Bij een incident tijdens een ontgroening bij de studentenvereniging tijdens de introductieweek in augustus werd een eerstejaars zo hard op zijn hoofd geslagen dat hij hersenoedeem opliep, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping.

Opspraak

Vorige week kwam de vereniging ook in opspraak. Toen werden dertien leden geschorst die een lijst met 22 vrouwelijke leden hadden verspreid. Op de lijst stonden naast de naam en een foto, ook contactgegevens en een 'score' voor de prestaties tussen de lakens.

Bussemaker: ,,Een universiteit kan zowel dit verwerpelijke gedrag tegenover vrouwen als welke vorm van geweld dan ook niet accepteren." Ze roept verder de universiteitsraad op hierover stelling te nemen.

De studentvereniging liet woensdag weten het ten zeerste te betreuren dat een aspirant lichamelijk letsel heeft opgelopen. Het corps zal ook een onderzoek instellen naar het incident.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement