Minister belooft aanpak motorbendes

Na de massale schiet- en vechtpartij tussen twee rivaliserende motorclubs, donderdag in en om het Van der Valkhotel in Rotterdam, heeft minister Ard van der Steur de Kamer vrijdag een strenge aanpak van criminele motorbendes beloofd. ,,Eén ding is zeker, we pakken ze aan'', zei de justitieminister vastbesloten.

Verschillende Kamerleden toonden zich bezorgd na de publieke knokpartij, waarbij ook werd geschoten. Zo twitterde CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg: ,,Rivaliserende motorclubs vechten hun conflicten uit onder gewone mensen. Elders zijn ze verboden. Wanneer pakt NL eens door?"

De politie was vrijdagmiddag nog volop bezig met het verhoren van de verdachten die donderdagavond zijn opgepakt. In totaal werden 23 leden van de rivaliserende motorbendes Mongols en Hells Angels aangehouden, afkomstig uit onder meer Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en IJmuiden. De politie verwacht nog meer aanhoudingen te verrichten.

Tot schrik van hotelgasten en -medewerkers raakte een groep van zo'n dertig man slaags in de bar van het hotel. Er werden ook zeker twintig schoten afgevuurd. Waarom de afgesproken meeting tussen de twee motorclubs al direct uit de hand liep, is nog onderwerp van onderzoek. De politie nam een vuurwapen en een mes in beslag. Eén verdachte raakte gewond aan zijn been. Wanneer de groep wordt voorgeleid kon een politiewoordvoerder vrijdag nog niet zeggen.

De Mongols en de Hells Angels zijn al tientallen jaren gezworen vijanden. Vooral in Duitsland kwam het de afgelopen jaren tot grote vechtpartijen. De Mongols komen uit Californië. Twee jaar geleden werd een filiaal (chapter) geopend in Amsterdam.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement