Minister Grapperhaus: geen verplichte mondkapjes, wel onderzoek naar nut in strijd tegen corona

Minister Grapperhaus. Foto: ANP

Het kabinet start een onderzoek naar het nut van mondkapjes. Een algemene mondkapjesplicht blijft vooralsnog uit. Dat zeiden minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls zojuist tijdens een persconferentie over de situatie rond de coronacrisis in de regio’s.

Grapperhaus benadrukt dat de hoofdregels van kracht blijven: ,,Hou 1.5 meter afstand, denk aan hygiëne, blijf thuis als je klachten hebt, en vermijd drukke plekken. Daar komen geen andere zaken voor in de plaats.’’

De bewindsman herhaalt het kabinetsstandpunt dat ‘mondkapjes niet kunnen afdoen aan de 1.5 meter’.

Grapperhaus en Bruls zaten vanmorgen vanaf 11.00 uur met elkaar om tafel om te praten over de aanpak van de coronacrisis in de regio’s.

Na weken van een dalende trend loopt het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland weer op, zo bleek uit de nieuwste RIVM-rapportage. Er werden bijna duizend nieuwe gevallen geconstateerd in een week. Er zijn nu 96 actieve brandhaardjes in Nederland.

Vooral in het westen

Wat opvalt is dat het virus vooral in het westen van het land circuleert. De hoogste aantallen zijn te vinden in achtereenvolgens Zuid-Holland (16,9 per 100.000 inwoners), Zeeland (15,6), Utrecht (11,3) en Noord-Holland (10,3). In Zeeland is het getal ten opzichte van vorige week zelfs meer dan verdrievoudigd. In Groningen, Flevoland en Friesland zijn de minste coronapatiënten te vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Coronavirus