Meer dan honderd schrijvers vragen Rutte boekwinkels te heropenen

Meer dan honderd schrijvers vragen Rutte boekwinkels te heropenen ANP

Meer dan honderd Nederlandse schrijvers, onder wie veel prominente, hebben een open brief gestuurd aan premier Mark Rutte. Zij vragen hem, zeker in deze tijd van crisis en polarisatie, de boekhandels per direct aan te merken als 'essentieel'. De winkels zouden dan open kunnen met een afhaalloket.

Ondertekenaars van de brief, die donderdag via social media werd gedeeld, zijn onder meer Remco Campert, Anna Enquist, Arthur Japin, Herman Koch, Kees van Kooten, Saskia Noort, Connie Palmen, Ronald Giphart, Arnon Grunberg, Jan Siebelink, Tommy Wieringa en Annejet van der Zijl. Ook veel schrijvers van jeugdboeken, zoals Joke van Leeuwen en Ted van Lieshout, hebben zich bij de oproep aangesloten.

"In een rechtsstaat die vrijheid, overleg en redelijkheid nastreeft vervullen boekhandels niet alleen een commerciële, maar ook een democratische functie", schrijven de ondertekenaars. "In tijden van polarisering, complotdenken en filterbubbels zijn ze noodzakelijker dan ooit. De boeken, maar ook de kranten en tijdschriften die ze verkopen, brengen vaak inzicht, nuance, wijsheid en schoonheid."

Zij verwijzen onder meer naar België, dat boekwinkels al maanden onder de 'essentiële handelszaken' schaart, en Frankrijk, dat zelfs in de strenge lockdown de boekwinkels openhield. De Nederlandse auteurs pleiten voor een Duits model, waar in de meeste deelstaten boeken op afspraak mogen worden opgehaald bij winkels. In Nederland mogen boekwinkels wel bezorgen, maar de schrijvers wijzen erop dat dit geenszins een verdienmodel is voor de al zwaar getroffen winkels.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland