Mannen lichten verzekeraar vaker op

Mannen maken zich vaker schuldig aan verzekeringsfraude dan vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars. Vooral met autoverzekeringen wordt gesjoemeld. Ook brandverzekeringen (opstal en inboedel) en aansprakelijkheidsverzekeringen worden vaak gebruikt om de zaak te tillen. Reisverzekeringen komen op een vierde plek, aldus het CBV.

Voor het onderzoek combineerde het CBV miljoenen claimregistraties met gegevens over ruim 17.500 personen die in het landelijk waarschuwingssysteem van verzekeraars staan. Van alle fraudeurs die geregistreerd staan, is bijna 70 procent man, een kwart is vrouw. Die laatste groep maakt zich vooral schuldig aan op het oplichten van reisverzekeraars. Mannen zijn gemiddeld rond de veertig als ze worden geregistreerd, vrouwen tien jaar jonger.

De totale omvang van verzekeringsfraude in ons land is volgens het verbond moeilijk in te schatten maar loopt in de honderden miljoenen euro's. In 2014 spoorden verzekeraars dagelijks gemiddeld 21 fraudeurs op waarmee (ook dagelijks) 270.000 euro werd bespaard. Door verzekeringsfraude is een gemiddeld huishouden jaarlijks vermoedelijk 100 euro meer aan premie kwijt dan nodig.

Met 15,1 geregistreerde fraudeurs per 10.000 inwoners is Flevoland het 'crimineelst', gevolgd door Zuid-Holland (13,7) en Limburg (12,5). Friesland is het 'braafst' met 8,1, aldus het Verbond van Verzekeraars.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement