Man die Nederlandse militair doodde tijdens val Srebrenica wordt niet vervolgd

Staat in cassatie tegen vonnis Srebrenica ANP

De man die in 1995 de Nederlandse militair Raviv van Renssen (25) doodde tijdens de val van Srebrenica gaat vrijuit.

Het Openbaar Ministerie (OM) zag geen mogelijkheid de man op te sporen en te vervolgen, terwijl er in 2002 al wel een naam opdook van een mogelijke verdachte. De zaak is inmiddels verjaard.

De uitkomst is bijzonder pijnlijk voor de vader van Raviv, die al 25 jaar strijdt voor meer duidelijkheid over wat er nu precies met zijn zoon is gebeurd. Hij worstelt nog steeds met de vraag waarom de dader nooit gezocht is.

Volgens het OM was het niet mogelijk om in voormalig Joegoslavië strafrechtelijk onderzoek te doen naar een verdachte uit die regio. Maar juristen van het ministerie van Defensie zagen die mogelijkheid aanvankelijk wel, blijkt uit een vertrouwelijke juridische analyse die onlangs is vrijgegeven aan de vader.

Defensie komt daar nu echter op terug. De analyse, die een paar jaar geleden voor intern gebruik is opgesteld, was ‘onvolledig’, laat een woordvoerder in een reactie weten.

Woensdag 8 juli is het precies 25 jaar geleden dat soldaat der eerste klasse Raviv van Renssen, geboren in het Friese Nijeholtpade, omkwam bij observatiepost Foxtrot in het zuiden van de moslimenclave Srebrenica. Hij zat hier met zes dienstmakkers om de vrede te bewaren in het gebied, maar de groep werd overlopen door het Servische leger.

De Nederlanders moesten hun wapens inleveren en vertrekken. Tijdens de rit met hun gepantserde rupsvoertuig naar de basis werden ze tegengehouden door een groep Bosnische moslims. Toen ze toch wilden doorrijden, werd Raviv door één van hen gedood, vermoedelijk door een handgranaat. Het drama luidde de val in van de moslimenclave, waarbij meer dan achtduizend Bosnische moslims om het leven kwamen, vooral mannen.

Aanwijzingen

Zeven jaar na de grootste massamoord sinds de Tweede Wereldoorlog doken er voor het eerst aanwijzingen op wie het enige Nederlandse slachtoffer tijdens de val had gedood. Het NIOD deed in 2002 onderzoek naar het falen van de hele missie. De onderzoekers traceerden ook getuigen van het incident bij de observatiepost die zelfs een naam noemden van een verdachte.

Uit de vertrouwelijke interne juridische analyse van het ministerie van Defensie wordt duidelijk dat het weliswaar zeer moeilijk zou worden om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen in voormalig Joegoslavië, maar uitgesloten werd het niet. Er was een ‘zwakke’ maar juridische grond een poging te wagen; het passief nationaliteitsbeginsel. Nederland zou in zo’n geval een onderzoek kunnen opeisen in het buitenland omdat het slachtoffer een Nederlander is.

Toch blijft het OM erbij dat er geen mogelijkheid was. Dit beginsel is pas in 2014 opgenomen in het Wetboek van Strafrecht en geldt niet voor misdrijven gepleegd voor die tijd. Defensie erkent nu dat ze dit over het hoofd heeft gezien. Daarmee waren de juridische mogelijkheden uitgeput. ,,Wij beseffen dat dit onbevredigend is voor de nabestaanden, maar op basis van hetgeen juridisch voorligt, is er geen andere conclusie mogelijk”, laat het OM in een reactie weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland