Luyten schrijft beste journalistieke boek

Marcia Luyten heeft dit jaar de Brusseprijs gewonnen met haar boek Het geluk van Limburg. De Brusseprijs is bestemd voor het beste journalistieke boek van het jaar. De prijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De jury koos unaniem voor het boek van Luyten.

Luyten beschrijft in het boek de opkomst en ondergang van de Limburgse steenkoolindustrie, de cultuur in de mijnkoloniën en het persoonlijke verhaal van Jack Vlinders, een dwarse telg uit een mijnwerkersgeslacht die zelf geen kompel werd maar leraar en zanger.

Luyten slaagt er, volgens de jury, in een verborgen Limburgse geschiedenis tot in de kleinste details bloot te leggen en de lezer zo tal van nieuwe inzichten te verschaffen. ,,Een voorbeeldig journalistiek boek waarin alle mogelijkheden van het genre ten volle worden benut.’’

Voor de jaarlijkse Brusseprijs waren vijf titels genomineerd en 173 boeken ingezonden. Dat is een recordaantal inzendingen. Vorig jaar waren dat er 135.

De prijs is vernoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941) die tientallen jaren lang dagelijks reportages en feuilletons schreef voor onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Veel van zijn reportages werden in boekvorm gebundeld. De jury van de Brusseprijs 2016 bestaat uit Judith Koelemeijer (voorzitter), Hans Goossen en Greta Riemersma.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement