'Kroongetuige Nabil B. had mogelijk rol bij moord op advocaat'

'Kroongetuige Nabil B. had mogelijk rol bij moord op advocaat' ANP

De advocaten van de verdachten in de zaak rond de moord op advocaat Derk Wiersum willen onderzoeken of Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, een rol heeft gespeeld in het moordcomplot. Wiersum was destijds de advocaat van B. Volgens de raadslieden in de moordzaak hebben de twee de dag voor de moord hooglopende ruzie gehad. Dat zou onder meer blijken uit verklaringen van de weduwe van Wiersum.

De raadslieden verzochten de rechtbank dinsdag tijdens een tussentijdse zitting in de zaak-Wiersum zowel de weduwe van Wiersum als B. als getuige te mogen horen. Zij vinden de ruzie een heel relevant gegeven, dat tot op de bodem moet worden uitgezocht. De verklaringen van de weduwe zijn pas onlangs aan het dossier toegevoegd, tot ergernis van de advocaten.

Derk Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Tot dusver is aangenomen dat Ridouan Taghi - hoofdverdachte in Marengo - het brein is achter de moord op Wiersum, omdat hij wraak zou hebben willen nemen op ‘verrader’ B. Een van de drie verdachten in de moordzaak-Wiersum is Anouar T., een neef van Taghi. Ridouan Taghi is formeel geen verdachte in de zaak.

Kroongetuige 'niet zomaar' iemand

De ruzie tussen B. en Wiersum zou zijn gegaan over een telefoon van B., die in het bezit was van de advocaat. B. wilde het toestel, dat in zijn cel was gevonden, per se terug hebben. Later, na de moord op Wiersum, kreeg hij er ook ruzie over met zijn advocaat Oscar Hammerstein. B. zou hem in het conflict over de telefoon hebben bedreigd. Hammerstein en B. braken met elkaar.

De bedreiging van Hammerstein en het feit dat B. in Marengo verdacht wordt van betrokkenheid bij moord maakt volgens de advocaten dat de kroongetuige "niet zomaar" iemand is. Van een ander conflict waarin Wiersum verwikkeld zou zijn is niet gebleken, aldus de raadslieden. Zij betwijfelden hardop of de verdenking in de richting van Taghi wel het eigenlijke verhaal is.

Het Openbaar Ministerie beschouwt Anouar T. als faciliteerder van de moord. Hij zou de bij de voorverkenningen en uitvoering gebruikte auto's hebben geleverd. Verdachte Moreno B. en Giërmo B. (geen familie) zijn volgens justitie de feitelijke uitvoerders geweest. De drie verdachten ontkennen. De rechtbank hoopt de zaak vanaf 13 juli inhoudelijk te kunnen behandelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland