Koning leeft mee met nabestaanden militairen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdagmiddag hun medeleven betuigd met de nabestaanden van de eerder deze week in Mali omgekomen militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld. De twee Nederlandse leden van VN-missie Minusma overleden woensdag bij een mortierschietoefening in Mali.

,,We leven mee met familie en collega's”, zei Willem-Alexander in de tuin van De Eikenhorst in Wassenaar, na afloop van de jaarlijkse zomerfotosessie. De koning sprak van een 'tragisch ongeval'. Ook zei het koningspaar mee te leven met de gewond geraakte militair, van wie ze hopen dat hij snel weer naar huis kan.

Het koningspaar had een kort gesprek met de media aan het begin van de zomervakantie. Koningin Máxima die vorige week vrijdag een lichte hersenschudding opliep, had nog last van 'grote hoofdpijn' en duizeligheid, vertelde ze. Ze moet de komende tijd nog rust houden. Oudste dochter Amalia had donderdagavond haar rechter enkel verstuikt en liep op krukken. De koning vond alle aandacht voor dat laatste overdreven. Hij was blij dat in zijn jeugd de media geen verslag deden van elke buil of snee.

Willem-Alexander werd ook gevraagd naar zijn relatie met minister-president Mark Rutte. Het was zijn eerste premier, dus vergelijkingsmateriaal had hij niet, maar er was sprake van een fijne werkrelatie: zakelijk, open, vriendelijk aldus de koning. Dat ze leeftijdgenoten waren, hielp daarbij.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement