Kamerlid Diks heeft wel tijd voor Nobelprijswinnaar Mukwege

Nobelprijswinnaar dr. Denis Mukwege, die in Congo als arts slachtoffers van seksueel geweld behandelt, sprak dinsdagavond in de Tweede Kamer. Slechts drie Kamerleden kwamen naar hem luisteren.

Mukwege werd dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor zijn jarenlange werk in Congo. Hij wordt als wereldwijd expert beschouwd op het gebied van behandeling van slachtoffers van groepsverkrachtingen en seksueel geweld. Hij is in Nederland op uitnodiging van de Postcode Loterij, die zijn stichting steunt.

Er was ook een gesprek gepland met Kamerleden uit de commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Behalve commissievoorzitter Raymond de Roon (PVV) waren enkel Leeuwarder Kamerlid Isabelle Diks (GroenLinks), Kirsten van den Hul (PvdA) en Wybren van Haga (VVD) daar bij.

Straffeloos

De Nobelprijswinnaar vertelde hun dat er dagelijks zeven tot acht mensen door zijn team worden behandeld. Er zijn inmiddels 50.000 vrouwen door het ziekenhuis en zijn mobiele klinieken geholpen. Toch is de situatie in Congo de afgelopen jaren slechter geworden.

Volgens Mukwege ook omdat de Congolese regering zijn werk tegenwerkt. Zo ziet hij nu zelfs verminkte baby’s op zijn operatietafel. ,,Die heb ik nooit eerder gezien.’’ Het is Mukwege het gevolg van straffeloosheid: daders worden nauwelijks gepakt en bestraft.

Verkiezingen

Mukwege bedankte de Nederlandse overheid voor de steun en vroeg Nederland ‘een stevige positie’ in te nemen als het gaat om kandidaten voor de komende verkiezingen in Congo die op een sanctielijst staan van de EU.

De Congolese regering voert de druk op de EU op om de sancties voor een aantal kandidaten op te heffen. Mukwege wil niet dat dit gebeurt. ,,Dat wekt de indruk dat iedereen kan doen wat hij wil, zonder dat daar consequenties aan kleven.’’

Symposium

Mukwege spreekt donderdag in de Nieuwe Kerk in Den Haag op een symposium van een vijfdaagse conferentie van het Internationaal Slachtoffer Netwerk. Hier wordt gesproken over verkrachting als oorlogswapen.

Koning Willem-Alexander is bij het symposium aanwezig en spreekt met Mukwege en slachtoffers. Ook groothertogin Maria Teresa van Luxemburg is in de Nieuwe Kerk. Zij is daar een van de sprekers.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement