Kamerleden DENK begraven de strijdbijl

FOTO ANP .

De drie DENK-Tweede Kamerleden Farid Azarkan, Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk hebben de strijdbijl begraven. De afgelopen dagen hebben de drie samen ,,constructieve gesprekken gevoerd over de toekomst van DENK”, laten zij in een persverklaring weten.

Daarin staat dat zij de komende weken met elkaar in gesprek blijven en dat in onderling overleg in het belang van DENK inmiddels goede afspraken zijn gemaakt.

Azarkan zegt in een korte toelichting dat er inderdaad sprake is van een verzoening. Het inzicht is volgens hem ontwikkeld dat de betrokkenen afspraken hebben gemaakt en dit zo gaan doen in het belang van de partij.

Tussen de DENK-kamerleden was de afgelopen weken flinke ruzie ontstaan waarbij Öztürk - die ook voorzitter is van het partijbestuur - de andere twee verwijten maakte. Kuzu trok zich terug als fractievoorzitter waarna zijn opvolger Azarkan vergeefs het bestuur vroeg om op te stappen. Twee bestuursleden bleven aan, onder wie Öztürk, die daarop Azarkan uit de partij zetten. Een beroepscommissie draaide dat royement weer terug.

In de verklaring zondagavond staat dat er ,,uitspraken zijn gedaan en handelingen verricht die DENK en de onderlinge verhoudingen niet ten goede zijn gekomen. De betrokkenen in dit proces hebben spijt betuigd en elkaar beloofd om het verleden achter zich te laten en zich te richten op de toekomst van DENK.”