Kamer wil tempo bij reservistenbeleid

Minister Jeanine Hennis van Defensie moet tempo maken met de aanpak van het reservistenbeleid. Dat was woensdag in de Tweede Kamer te horen. ,,De problemen moeten met meer urgentie worden aangepakt'', zei Raymond Knops (CDA).

Er is volgens de Kamerleden veel frustratie bij de reservisten. Dat komt onder meer omdat er niet voldoende geoefend zou worden. Door geldgebrek was de landmacht vorig jaar gedwongen de inzet van reservisten in de tweede helft van het jaar te beperken. Er zijn zo'n 5000 reservisten.

Hennis heeft extra geld vrijgemaakt voor het reservistenbeleid, in 2016 gaat het om zo'n 6 miljoen euro. Daardoor kunnen de reservisten ook het aantal uren oefenen dat is voorgeschreven. De komende jaren komt er meer geld vrij oplopend tot meer dan 20 miljoen in 2020.

Onder anderen Salima Belhaj (D66) en Elbert Dijkgraaf (SGP) pleitten voor een reservistengeneraal om het beleid vorm te geven, maar Hennis voelt hier niets voor. Maar VVD'er Fred Teeven waarschuwde het plan voor een reservistengeneraal te gaan steunen als het beleid begin volgend jaar onvoldoende is verbeterd.

De minister vroeg om geduld. Aan het eind van het jaar lopen een reeks proeven af en daarna komt ze met een plan van aanpak.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement