Kamer debatteert over economisch steunpakket van het kabinet

Kamer debatteert over economisch steunpakket van het kabinet ANP

De Tweede Kamer debatteert woensdag met minister Wopke Hoekstra (Financiën) over het steunpakket voor bedrijven en zelfstandigen dat het kabinet vorige week aankondigde. Op het pakket werd positief gereageerd door de partijen, maar er zijn wel nog een hoop vragen over de keuzes van het kabinet.

Meer dan zestig van deze vragen zijn al schriftelijk behandeld. Kamerleden willen vooral meer duidelijkheid over de effecten van de maatregelen op de overheidsfinanciën en de financiële positie van Nederland op de lange termijn. Het kabinet neemt namelijk ingrijpende maatregelen in een poging zoveel mogelijk banen te behouden en bedrijven overeind te houden. Daar denkt Hoekstra de komende maanden tientallen miljarden voor te moeten lenen.

Verder zal het debat zich richten op de regeling waardoor werknemers van bedrijven die een flinke omzetverlies verwachten 90 procent van hun loon doorbetaald krijgen door de overheid. De regeling die de werktijdverkorting moet vervangen zal deze week klaar zijn, beloofde minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maandag.

Ondernemers kunnen verder Belastinguitstel aanvragen. Ook over die regeling zijn veel vragen van Kamerleden.

De begrotingen van een aantal ministeries moeten aangepast worden om het noodpakket mogelijk te maken. Daarvoor moet de wet worden aangepast. Het gaat officieel dan ook om een wetgevingsoverleg.

home
net-binnen
menu