Kabinet steekt vele miljarden in noodpakket om coronacrisis te bestrijden

4000 euro voor door coronavirus zwaar getroffen bedrijf ANP

Het kabinet steekt ‘vele miljarden’ in een noodpakket om banen te behouden en de schade van de coronacrisis aan de economie te beperken. Het gaat om een combinatie van steunmaatregelen waardoor medewerkers doorbetaald kunnen worden en bedrijven op de been blijven.

Allereerst gaat de bestaande regeling voor deeltijd-WW onmiddellijk op slot en komt daar een nieuw noodfonds voor in de plaats. Van daaruit wordt een tegemoetkoming in de loonkosten betaald voor bedrijven die plotseling veel minder omzet hebben. Zij krijgen voor een periode van drie maanden maximaal 90 procent van de totale loonsom vergoed en kunnen ook een voorschot krijgen. Wel stelt de regering als voorwaarde dat personeel niet ontslagen wordt en dat lonen worden doorbetaald.

Daarnaast komt er directe steun aan bedrijven die zwaar getroffen zijn omdat ze noodgedwongen dicht zijn, zoals de horeca, of omdat ze kampen met massale annuleringen, zoals de reisbranche. Omdat zij hun gemiste omzet niet later kunnen inhalen komt het kabinet met een compensatieregeling. Volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken gaat het om circa 4000 euro. Welke sectoren precies in aanmerking komen wordt later bekend.

Onhandig

Ook komt er een tijdelijke, versoepelde regeling voor directe inkomensondersteuning aan zzp’ers, zodat zij de huur en de boodschappen kunnen betalen, aldus minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Iedere zelfstandige die onder het sociaal minimum uitkomt kan een aanvulling krijgen die niet terugbetaald hoeft te worden. Ook wordt er geen rekening gehouden met het inkomen van een eventuele partner of het vermogen dat de zelfstandige heeft.

Veel zzp’ers reageerden afgelopen weekend nog verbolgen op uitspraken van minister Wiebes. Die zei in WNL op Zondag dat bij zelfstandigen die plotseling zonder opdrachten zitten sprake is van ‘ondernemersrisico’ en dat zij daardoor niet in aanmerking komen voor deeltijd-ww. Vanavond stelde Wiebes dat hij zich ‘onhandig’ heeft uitgedrukt en dat het noodpakket waar het kabinet de afgelopen tijd aan heeft gewerkt óók voor zzp’ers is bedoeld.

Niet in de kou

Volgens minister Koolmees vormen zzp’ers ‘de frontlinie bij zwaar weer’ en laat het kabinet hen ‘niet in de kou staan’. Wel roept hij hen op nog even geduld te hebben en ‘niet morgen al’ naar de gemeente te stappen om inkomensondersteuning aan te vragen. Koolmees: ,,We hebben tijd nodig om de regeling netjes neer te zetten.”