KOZP-activist Afriyie doet aangifte na doodsbedreiging gezin, politie neemt zaak ‘zeer serieus’

Politie onderzoekt bedreiging Jerry Afriyie. FOTO ANP

Dichter en Kick Out Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie gaat aangifte doen van bedreiging. Dit vanwege een dreigbrief die hij heeft ontvangen waarin zijn familie, gezin en hijzelf met de dood worden bedreigd. Afriyie was onder andere spreker bij de Black Lives Matter-demonstratie in Leeuwarden.

,,We hebben contact gehad met Jerry Afriyie over de dreigbrief die hij heeft ontvangen. Zijn aangifte wordt opgenomen en uiteraard gaan wij onderzoeken van wie deze brief afkomstig is. Als politie nemen wij deze zaak zeer serieus’’, meldt de politie Amsterdam op Twitter.

Afriyie deelde de dreigbrief zaterdagmiddag op hetzelfde sociale medium. ,,We gaan de volgende fase in. Mijn gezin wordt bedreigd, omdat ik samen met anderen tegen racisme strijd. Er zijn gemeenten die pas over 10 jaar zwarte piet-racisme willen gaan aanpakken. Dit betekent dat racisten tot 10 jaar de kans krijgen om hun plan uit te voeren. Let it sink in!’’schreef de dichter en activist boven een foto van de brief.

Pegida

Daarin meldt afzender ‘Pegida afdeling Noord’ in racistische bewoordingen dat Afriyie van de Sinterklaas-cultuur moet afblijven en dat hijzelf, zijn vrouw en kind alsook zijn medebetogers ‘vanaf nu’ niet meer veilig zijn. ‘We weten waar je woont en wachten niet tot Sinterklaas maar gaan je onverwacht pakken’. De laatste zin luidt: ‘alleen voor die zwarte rotkop van je hebben we al plezier om jou en je gezin en hele familie af te slachten.’

Pegida Nederland distantieert zich op Facebook van de dreigbrief. ,,Hoe wij ook met Jerry Afriyie van mening verschillen, wij zullen nooit dit soort laffe, bedreigende, racistische brieven aan iemand sturen! Van de inhoud nemen wij dan ook duidelijk afstand, maar helaas niet de eerste keer dat een anonieme idioot een naam misbruikt! #Lafaard’’, luidt het in een mededeling.

De van oorsprong Duitse protestbeweging ‘Patriotische Europäer gegen Islamisierung des Abendlandes (Pegida, in het Nederlands Patriottische Europeanen tegen islamisering van het Avondland) heeft afdelingen in onder andere Zweden, het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Canada. Ze delen naar eigen zeggen hun islamkritiek,afkeer van fascisme en geweldloosheid.

Lees ook | Ruim tweeduizend demonstranten maken statement tijdens rustig verlopen Black Lives Matter-manifestatie

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Politie en justitie
Protestactie