Waar Nederland vorig weekend nog massaal op de schaatsen stond, lonkt komend weekend alweer lenteweer met veel zonneschijn en temperaturen rond de 18 graden. Dit terwijl het recent op sommige plekken nog min 16 was. In twee weken tijd ruim 30 graden verschil, hoe kan dat? Jaco van Wezel van Weeronline legt het uit.

„Het is een unieke situatie”, steekt Van Wezel van wal als hem wordt gevraagd naar de enorme temperatuurverschillen die in het verschiet liggen. „De afgelopen periode kwam de wind uit het oosten en lag er een hogedrukgebied boven Scandinavië. Hierdoor is het erg koud geweest, met veel winterpret tot gevolg.”

Maar deze week gaat het veranderen: de wind draait langzamerhand naar het zuidoosten en het hogedrukgebied verplaatst zich van Noord-Europa naar Duitsland. Door de andere windrichting komen de temperaturen de komende dagen weer boven het vriespunt uit. Later in de week komt de wind uit het zuiden, waardoor er warme lucht ons land binnenkomt.

Volgens Van Wezel is het een samenloop van omstandigheden en zijn de weerverschillen goed te verklaren. „De afgelopen jaren zagen we dat de temperaturen bij een zuidenwind snel kunnen oplopen. Dat is dus al langer zo, maar door het ijskoude weer van de afgelopen periode vallen die temperatuurverschillen extra op.”

20 graden in Zuid-Limburg?

Vanaf dinsdag lopen de temperaturen flink op. Van noord naar zuid wordt het tussen 8 en 13 graden, hoger dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Ook woensdag, donderdag en vrijdag zijn tamelijk zachte dagen met overdag temperaturen boven de tien graden. Zaterdag kan het kwik voor het eerst oplopen tot maximaal 15 graden.

Maar het mooiste weer komt zondag, voorspelt Van Wezel. „Dan hebben we flink wat zonneschijn en kan het in Zuid-Limburg met een beetje geluk twintig graden worden. Die kans is niet zo heel groot, maar dan hebben we gelijk een warmterecord te pakken.”

In 2019 werd op 27 februari ook de twintig graden aangetikt. Meestal valt de eerste lentedag pas in maart, maar soms worden de lentetemperaturen dus ook al in januari of februari gemeten. Klimaatverandering speelt hierbij een rol, zegt Van Wezel. „Een verandering van winter- naar lenteweer is niet bijzonder, maar het wordt wel steeds warmer lenteweer en het voorjaar breekt eerder aan.”

Toch is er maandag nog weinig te zien van het komende lenteweer. Er trekt een regengebied over het land naar het oosten. De temperatuur stijgt uiteindelijk tot 4 graden in het noorden en tot 8 graden in het zuiden van het land en dan verdwijnt de gladheid geleidelijk overal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Weer
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct