Honderden herdenken slachtoffers Orlando

In Amsterdam hebben maandagavond vele honderden mensen de slachtoffers van het bloedbad in Orlando herdacht. Er werden bloemen gelegd en kaarsen aangestoken bij het Homomonument op de Westermarkt. Het Paleis op de Dam werd uitgelicht in de kleuren van de regenboogvlag. Ook in Den Haag vond een plechtigheid plaats bij het Homomonument.

Vanaf 19.00 uur bezochten naar schatting ongeveer duizend mensen de hoofdstedelijke herdenking. Ook vicepremier Lodewijk Asscher woonde de plechtigheid bij. Hij legde bloemen bij het monument. ,,Het was een hele indrukwekkende bijeenkomst met een hele mooie opkomst'', aldus een woordvoerster van de organisatie. Aan het einde van de herdenking trok een grote groep mensen naar het Paleis op de Dam. Dat werd tegen het vallen van de duisternis speciaal voor de gelegenheid uitgelicht in de kleuren van de regenboogvlag.

Het COC Haaglanden hield vanaf 20.00 uur een herdenking bij het Homomonument bij het Malieveld. Deze werd bijgewoond door tientallen mensen. ,,Wat er in Orlando is gebeurd, raakt ons enorm'', aldus een woordvoerster. ,,Deze bijeenkomst is een eerbetoon aan de slachtoffers.''

Kerk

De Amsterdamse bijeenkomst was een initiatief van het Homomonument, Exit Café en Club NYX. Ook de Keizersgrachtkerk opende maandagavond de deuren om de slachtoffers van de schietpartij in Orlande te herdenken. Ook dinsdagavond is de kerk geopend. De kerk is toegankelijk van 19.00 tot 22.00 uur en biedt de mogelijkheid een kaarsje te branden, een condoleanceboek te tekenen, naar muziek te luisteren of te bidden.

In Rotterdam wordt dinsdagavond een stille tocht gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement