Hof besluit over doorgaan proces-Wilders

Hof besluit over doorgaan proces-Wilders ANP

Het gerechtshof beslist donderdagochtend of het 'minder Marokkanen-proces’ van Geert Wilders doorgaat. De advocaat van de PVV'er wil dat er een streep gaat door het hoger beroep, omdat er volgens hem steeds meer aanwijzingen zijn dat toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten zich in 2014 met de vervolging van Wilders heeft bemoeid. Het Openbaar Ministerie zou daarom niet-ontvankelijk moeten worden verklaard in de vervolging.

Volgens het OM is er absoluut geen sprake van dat de minister zich met de zaak heeft bemoeid. "Het OM heeft de beslissing genomen om Geert Wilders te vervolgen en niemand anders", benadrukte de advocaat-generaal dinsdag in reactie op het verzoek van Wilders' advocaat.

Als het proces doorgaat, kan advocaat Geert-Jan Knoops beginnen aan zijn 426 pagina's tellend pleidooi. Daar zijn meerdere dagen voor uitgetrokken.

Afgelopen juli eiste het OM in hoger beroep een geldboete van 5000 euro tegen Wilders, hetzelfde als in eerste aanleg. De rechtbank achtte de PVV-voorman eind 2016 wel schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar legde geen straf op. De uitspraak staat vooralsnog gepland op 11 oktober.