'Haatpredikers' geweigerd in Eindhoven

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel heeft zeven buitenlandse 'haatpredikers' verboden te spreken op een islamitische conferentie deze week in Eindhoven. De mannen waren door de stichting Waqf uitgenodigd om te spreken in de Al Fourqaan-moskee.

Van Gijzel heeft naar eigen zeggen besloten de sprekers te weigeren, nadat hij advies had ingewonnen bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die had bezwaar tegen de sprekers omdat ze zich negatief hebben uitgelaten over Joden, homo's, ongelovigen en vrouwenrechten. Ook hebben zouden ze de gewelddadige jihadstrijd hebben verheerlijkt.

De sprekers komen uit Egypte, Syrië, Saoedi-Arabië, Soedan en Koeweit.

Spreekverbod

,,Grondrechten gelden niet onbeperkt'', stelt Van Gijzel in zijn brief aan Waqf. ,,Ze kunnen worden beperkt ter bescherming van andermans rechten en van de openbare orde.''

Waqf heeft de uitnodigingen aan de zeven 'haatpredikers' niet uit zichzelf ingetrokken, omdat het verzoek daarvoor van de gemeente Eindhoven onvoldoende onderbouwd zou zijn. Daarom heeft Van Gijzel het spreekverbod opgelegd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement